Acné

Acne…misvattingen en echte oplossingen

In onze jeugd vertelde men ons dat acne een tienerkwaal was en dat die vanzelf na de pubertijd zou verdwijnen . Nochtans is het zo dat één op de twee vrouwen dertig jaar later nog steeds te kampen heeft met mee-eters en puistjes.

Gelukkig bestaan er oplossingen voor elke leeftijd !

Soms een mysterieuze oorzaak

De belangrijkste oorzaak van acné is hormonaal, men weet ook dat er genetische factoren meespelen…zelfs wanneer in eenzelfde familie sommigen er last van hebben en anderen niet , weet men niet echt waarom. Rond voeding bestaan ook veel misvattingen: in een reep chocolade bijten of een sandwich eten zorgt niet voor meer puistjes, niettegenstaande zorgt een gezonde, evenwichtige voeding voor een gezonde huid.

De enige voeding die ter discussie staat is melk en z’n afgeleide producten. Men vermoedt dat dit een risicofactor voor acne is. Magere melk zou een groter risico met zich meebrengen dan half-volle of volle melk. Wij weten ook dat het hoofd en de huid nauw met elkaar verbonden zijn. Een stresstoestand kan een belangrijke rol spelen in acneaanvallen.

Een esthetisch en psycho-sociaal probleem

Wij mogen acne niet onderschatten . Het is geen dodelijke ziekte en meestal verwijnt die voor het 30e levensjaar, maar bij de eerste vlinders in de buik krijgt acne een groote esthetische belang en dus een psycho-sociaal effect. Slechts 1% van de jongeren vindt de acne helemaal niet erg ! 75% vinden het erg om esthetische redenen, bijna 60% om sociale redenen en 34% om psychologische redenen. Een andere studie toont aan dat acne het risico verhoogt op depressie, angst, sociale remming tot zelfs zelfmoordneigingen.

Laatbloeiende acne

Bij dit soort acne, bij vrouwen van meer dan 25 jaar, zijn de hormonen meestal de oorzaak (het plaatsen van een spiraaltje dat progestageen bevat, het plaatsen van een implantaat onder de huid, verandering van de ‘pil’…) Wanneer acne verschijnt na een verandering van een nieuw anticonceptiemiddel is het natuurlijk aangeraden om de gynaecoloog te contacteren.

Welke behandeling ?

Die zal natuurlijk afhangen van de oorzaak en de ernst van uw acne, van uw symptomen, van uw leeftijd en van eventuele littekens. De dermatoloog heeft een waaier van oplossingen die allen één of meerdere problemen specifiek en doeltreffend kunnen behandelen.

Het is ook uiterst belangrijk om voorzichtig te zijn bij de hygiëne van de huid en aangepaste cosmetica te gebruiken die de behandeling ondersteunen.

Tijdens een behandeling moet men ook geduld hebben, want acne is een chronische aandoening die niet verdwijnt in één dag. Het is zelfs mogelijk dat de huidaandoeningen sterker worden bij het begin van de behandeling. Men bekomt over het algemeen bevredigende resultaten van één tot drie maanden behandeling.

  • Nooit de acnepuistjes uitduwen, dat is de beste manier om littekens te bekomen en de bacteriën op een breder oppervlak van de huid te verspreiden.
  • Voorzichtig reinigen : een te intensieve reiniging kan een overproductie van reactionele talg bewerkstelligen.
  • Schuimgels, lotions en micellaire waters zijn de aangewezen producten bij het reinigen en het ontschminken. Schuim is een alternatieve oplossing op de schuimgel wanneer de huid overgevoelig is.
  • Behandelingen op maat : wanneer de huid te vettig is, en geen letsels heeft, is een talgregulerende niet comedogene creme of een gel voldoende. Wanneer de huid blinkt kiest men beter naar een matterende behandeling.
  • Hydratatie is belangrijk : een huid kan tegelijkertijd acne hebben en uitgedroogd zijn. Vraag steeds raad aan uw apotheker.
  • Gebruik alleen « niet comedogene » cosmetica ( ttz cosmetica die de poriën niet verstoppen).  De make up voor een huid met acne telt meer en meer foundations die aangepast en niet comedogeen zijn. Een losse poeder is een goede oplossing om puistjes te verdoezelen net zoals de camouflerende sticks. Altijd goed ontschminken ‘s avonds !

Kunnen de littekens verdwijnen ?

Het is mogelijk om lichte littekens te verwijderen door middel van peelings of door crèmes die fruitzuur bevatten. Diepere littekens kan men verwijderen door dermabrasie, gladder maken met een intensieve peeling of met een laserbehandeling. Vraag raad aan uw dermatoloog !